Terugblik op Tea for All – Op naar 1000 zorgassistenten uit de sociale economie

Op 25 juni vond op de Corda Campus in Hasselt het slotevent ‘Tea for All – Op naar 1000 zorgassistenten’ plaats. Aan dit project – in het kader van de oproep ‘Proeftuinen van samenwerking tussen de Sociale Economie en Zorg’ – nam Arbeidskansen een jaar lang vol overtuiging deel. Het doel? Een samenwerking tussen de sociale economie en zorg- en welzijnsvoorzieningen in Vlaanderen om zo een oplossing te bieden voor de structurele arbeidskrapte in de zorg.

Samen met drie andere maatwerkbedrijven – De Sprong, De Ploeg en de Biehal – gingen we op zoek naar manieren om partners uit de ouderenzorg te ondersteunen. Dankzij onze jarenlange ervaring in de begeleiding en tewerkstelling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én onze projectervaring met de activering van personeel binnen de ouderenzorg, konden we een grote meerwaarde bieden. We werkten samen met achttien zorgpartners in Limburg en de Antwerpse Kempen.

De conclusie? Er is veel potentieel voor de toekomst! Deze proefperiode was succesvol. De medewerkers van de woonzorgcentra zijn tevreden dankzij de verminderde taakbelasting, waardoor ze meer tijd hebben voor de bewoners. De medewerkers uit de sociale economie vinden dit type tewerkstelling voor herhaling vatbaar. Ze halen vooral voldoening uit het contact met de bewoners. Uiteraard zijn er ook een aantal aandachtspunten. Een goede voorbereiding en afstemming van de verwachtingen zijn noodzakelijk.

Beleidssignalen en toekomstplannen

Tijdens het panelgesprek met belangrijke actoren uit de praktijk, koepels en politiek kwamen boeiende thema’s aan bod, zoals de creatie van extra tewerkstellingsplaatsen binnen de sociale economie, het loslaten van het contingent collectief maatwerk, de financiering van de ouderenzorgsector en de werkdruk bij zorgverleners. De projectpartners en de koepels Herw!n en Zorgnet-Icuro schetsten een toekomstbeeld waarbij sociale economie en zorg elkaar kunnen versterken en elkaar nodig hebben. De zorgsector is uit balans en door de toenemende vergrijzing dreigt de ouderenzorg zelfs nog verder uit evenwicht te geraken. De inzet van medewerkers uit de sociale economie kan hier een passend antwoord op bieden.

Bekijk de getuigenis van medewerker Marijke:

Lees meer over de afdeling Zorg bij Arbeidskansen.

Over Tea for All

Tea for All is een krachtenbundeling tussen vier maatwerkbedrijven en achttien partners uit de ouderenzorg. Samen hebben we het afgelopen jaar flankerende acties opgezet. Onder meer een ruime promotiecampagne, de organisatie van intervisies en opleidingen, een impactonderzoek in samenwerking met hogeschool UCLL, overkoepelende werkgroepen om het verloop van de proeftuinen op te volgen en uiteindelijk een krachtig en gedragen signaal aan het beleid te kunnen formuleren.

Het consortium bestaat uit vier maatwerkbedrijven (de Biehal, De Sprong, De Ploeg en Arbeidskansen) en achttien partners actief in de ouderenzorg (WZC Sint-Jan Berchmans, WZC Immaculata, WZC Sint-Jozef, WZC Voorzienigheid, WZC de Bekelaar, WZC Hoevezavel, WZC Ten Hove, WZC den Boogerd, WZC Ter Vest, WZC Ter Kempen, WZC Den Akker, WZC ’t Meiland, WZC Villa Rosa, WZC Home Elisabeth, WZC Aquamarijn, WZC Sint-Lucia, WZC Gerkenberg en vzw bejaardenzorg Grauwzusters Limburg).

Dit bericht delen